2016. október 12., szerda

Thai Chicken Coconut Soup | Tom Kha leves, egészen egyszerűen


Nem mondom azt, hogy ezen a levesen élek, mert ez igen erős túlzás lenne részemről, de ha valaki elém tenné bármikor, sosem mondanám azt, hogy "áhh köszi, nem kérek". Szerintem a kedvenc levesem - Anya húsleves után - pedig nem vagyok leveses típus egyáltalán. Az igazi tökéletes thai recept szerintem kissé bonyolult, bár többnyire minden összetevő elérhető a budapesti Ázsia Bt. üzletében, de én a lusták táborát erősítem, és mindig pasztából főzöm. Őszintén mondom, nem érzek túl sok különbséget az éttermi és a saját magam által készített Tom Kha leves között, szóval gondoltam emlékezzünk meg róla itt is, mert extra gyorsan elkészíthető, és mivel amúgy is jönnek a hűvösebb esték, egy cidrizős vacsorára például tökéletes menü lehet.

Hozzávalók: (nem írok 100% pontos mennyiséget, szemre látni fogjátok)
* Tom Ka paszta
* konzerv kókusztej
* 1-2 hagyma apróra vágva (vörös vagy lila, ízlés szerint ahogy gondoljátok)
* egy marék kis fejű gomba
* 1 kisebb csirkemell


Az eredeti recept szerint a speciális hozzávalókon kívül ír még chillit, gyömbért és hasonló alapvető apróságokat, de ezek mind benne vannak a pasztában, így tényleg nem kell már velük bajlódni. Ha mégis nekifognátok egy nehezített változatnak Zsófinál van egy zseni recept <itt>.

Én általában 4 deci vízzel szoktam felönteni - ha van maradék húslevesem azt is néha beáldozom - de maga a paszta annyira intenzív és fűszeres ízvilág, hogy nem veszít az értékéből ha vízzel öntjük fel. 

Nagyon minimális olívaolajon picit pirítok az apróra vágott hagymán, majd amikor már üvegesedik, akkor felöntöm a vízzel és a kókusztejjel. Ezután belekeverem a Tom Kha pasztát. Hagyom, hogy összerotyogjon, majd hozzádobom a kockákra vágott csirkemellet és összeforralom. Figyelem, hogy a csirkemell teljesen megpuhuljon. Amikor már felforrt a leves és a csirkemell állagát is jónak érzem, akkor dobom bele a gombákat. Főzöm még pár percig, és ha hiányzik valamilyen íz akkor sózom még esetleg, vagy előfordult olyan is, hogy picit édesebb aromára vágytam, és tettem bele egy kiskanál mézet is. Most épp' volt itthon koriander is, ha szeretitek mehet bele az is bőven.


És igazából ennyi, nem nagy művészet az elkészítése. 4 kisebb vagy 3 nagyobb adag jön ki ebből a mennyiségből, de tényleg annyira intenzív maga a paszta, hogy lehet, hogy még több folyadékkal is fel lehetne önteni, és több adag is kijönne belőle, de én így szoktam meg.

Kóstoltátok már a Tom Kha levest valahol?
Állandóan az Ázsia Bt. üzletébe járok, de azt vettem észre, hogy mindig ugyanazokat a dolgokat vásárolom meg. Van ötletetek mit érdemes újdonságnak kipróbálnom?

4 megjegyzés:

  1. Szia Netti,

    Jártál már a Tom Yum éttermekben? Nekünk három nagy kedvencünk van, az üvegtésztás rákos Pad Thai-uk, a Tom Yum levesük, és a tonhalas kókuszos extracsípős éevesük, aminek sosem tudom megjegyezni a nevét, de isteni finom! Nagyon friss és minőségi, és az áruk sem olyan vészes. Egyszer próbáld ki, ha még nem tetted ;)
    Ez a recept szuperkönnyűnek tűnik, ha kísérletezni támad kedvem, tuti kipróbálom, köszi - el is mentem-, csak rá kell gugliznom az Ázsia Bt. boltjainak címére, még nem jártam náluk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Vivi, most hogy mondod ... az egyik mellett dolgoztam szinte közvetlenül az Andrássy-n de még sosem voltam náluk, itt lesz az ideje ezek szerint, nagyon izgi amit írtál!
      Fővám téren kell leszállni közvetlenül a csarnok mellett van, el sem tudod téveszteni, jó lesz! :*

      Törlés

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni rájuk.
Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!