2015. július 2., csütörtök

Otthon | A függöny hadművelet


Kényes témához érkeztünk a blogon. Mert ez az a pont, ahol bevezetlek titeket a lelkem legsötétebb bugyraiba. Kétségek közt őrlődve, éjszakákat átvirrasztva teltek a napok. Súlyos terhet cipelek a vállamon, hosszú ideje. Ez az én terhem, ez az én nemezisem. Merthogy függöny kell a lakásba. Méghozzá új. Nem egy, hanem 3x2 pár (függöny és sötétítő, így párban ami dupla öröm). Hosszú távra. Állandó jelleggel. Olyan színben és méretben, ami ha lehet minden bútorom színével kompatibilis és ami a legfontosabb: tetszik. Innen indultam. Eddig egy helyiséggel végeztem...

Persze van függönyöm mindenhol, ahol kell. Ajándékba kaptam őket, és a funkciójukat ugyan betöltik, de mégis úgy érzem, hogy abszolút nem én vagyok egyik sem, mindegyik csak egy anyagdarab, nem szívlelem őket túlságosan. Könnyed ötletnek tűnt függönyt választani, hiszen mi ebben a nehéz feladat? De higgyétek el: NEHÉZ. Nálam ott indult, hogy méretre kell külön varratnom, mert a gyárilag kész függönyök sehol nem passzoltak. De ez még az egyszerűbb feladat - bár létrán egyensúlyozva, kezemben egy mérőszalaggal nem volt teljesen természetes a mosolyom, de ez még tényleg a legkisebb gond. 

A gondok számomra ott kezdődtek igazán, amikor tudtam, hogy milyen méretű anyagra van szükségem, elkezdtem a vadászatot, de eleinte sehol nem találtam meg a megfelelőt, ami legalább egy picit tetszett volna. Tényleg minden általam ismert helyet végigböngésztem, de csak nem akart a szemeim elé kerülni az igazi.

Végül úgy döntöttem nem stresszelem túl magam. Helyiségről helyiségre haladok, nem kell mindennek egyszerre elkészülnie. És láss csodát, ahogy levettem ezt a terhet a vállamról, szinte azonnal, pár nap alatt találtam anyagokat, és az egyik helyiséget végre véglegesnek tudhatom: elkészült a konyha.

Van egy könnyed, légies anyagú, apró virágos kis vitrázs függönyöm - OBI (1 méter kb. 700,-), a sötétítő anyag pedig IKEA (1 méter kb. 1500,-, erre jött még a varratás). Sötétítőre is szükségem volt ide is, mert egész délelőtt besüt a nap, és amint látjátok elég sok elektromos készülék van pont útban, ezért reggelente úgy megyek el itthonról, hogy be van húzva a sötétítőm, és délután húzom csak ki, amikor hazaérek.


A konyhával végeztem tehát, ilyen lett és őszintén: én most nagyon elégedett vagyok. Remek az összhang, és szerintem nagyon sokat dob egy megfelelően megválasztott függöny a konyha egész hangulatán: én most ilyen romantikus, picit vintage módban létezem, klasszikus háziasszonynak érzem magam, akármikor belépek a helyiségbe.

Természetesen továbbra is ezen a témán kattogok, hiszen hátra van még a másik két szoba felfüggönyözése, de már nem vagyok annyira görcsös, és adok időt magamnak bőven. Elég sok inspirációs képet összegyűjtöttem a folyamat során, gondoltam megosztom veletek ezeket is, hátha éppen nálatok is aktuális a téma.


Nektek mi volt az első nagy probléma, amivel a szobátok, vagy a lakhelyetek csinosítása közben találkoztatok? És milyen a függönyötök? :)

39 megjegyzés:

 1. Nagyon szép, ízléses függönyöket választottál, megérte a sok keresgélés!! :)

  Mi egyenlőre még csak a bútorozásnál tartunk, de nőből vagyok úgyhogy nyilván a dekorálás részét várom a legjobban. Csak tartanánk már ott!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! ;)
   Lassan eljön az is, türelem. Utána tutijó lesz!

   Törlés
 2. Én még albizok, így valamennyire meg van kötve a kezem, illetve amire nem muszáj, nem szeretnék költeni, mert közel sem biztos, hogy majd a saját kis fészkemben jó lesz a szín, méret, hangulat stb. Szerencsére nálunk szép függönyök vannak, így ez nem volt probléma. :) Bár a hálóban gondolkozok, hogy kellene valamit kitalálni, mert tetőtéri ablak és egy pici ablak van, amin nincs redőny.
  Probléma az mindig előjön, hol a cipőinktől nem férünk, hol egy új serpenyő kell(mert két főre, kell három... :D), most éppen a kanapé csinosításán gondolkozok. :)
  Csini lett nagyon. :) Ja, és szép a kilátás. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen ♥ 9. emelet, legyen is szép, ha már ilyen magasan vagyok :D
   Jaj minden vágyam a tetőtéri ablak volt, sajnos nem jött össze - szerencsés vagy ezért! A kanapé aktuális nálam is még, bár most a kiválasztása, nem is a csinosítás. Szép párnákat veszel? :)

   Törlés
  2. Párnákat is keresek, meg valamit, amivel a kanapét is le tudom takarni, mert bőr, ami nekem annyira nem kényelmes(utálom, ha egy fél óra után matricaként tépem le róla magam), meg azért nem is valami "fancy", így mindenképpen szeretnék kezdeni vele valamit. Igazából az elképzelés már megvan, csak a megfelelő anyagot nem sikerült még megtalálni hozzá. :( De rajta vagyok. ;)

   Törlés
  3. Keresztanyámnak is bőr kanapéja van, ez a matrica jelenség iszonyú érzés. :( IKEA-ban mintha láttam volna valami ágytakaró szerűt, nézd meg online, hátha :)

   Törlés
  4. Néztem már ott többször, de nem találtam olyat, ami szerelem és még méretben is jó. :(

   Törlés
 3. Csudiszép lett. :)

  Én a faldekoráción kattogok..képek... mekkora?...milyen?...színek?...elrendezés?... valami más?...ööö...valami 3D-s papírizé?...falmatrica? ...az tuti nem....vászonkép?...festmény?...én csináljam?...vegyem?...áááááááááááááááááá!!!
  A függönyeim...hmmm, hogy is mondjam...reménytelenek...nem érdemes szép darabokra költeni, mert a macska előbb-utóbb úgyis ráugrik valami vehemens vadászat közben és kiszaktja. :( ócsó organza

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! Hasonló lelkiállapotban vagyok én is, pont ilyen kiborulással: átérzem :D

   Törlés
 4. Nagyon szép lett és hangulatos... Nekem az ilyen csipkés függöny túl retró lenne, de szerintem hozzád teljesen illik. Bár én leszek ma az ünneprontó függöny-ügyben mert nálam MIDENHOL fehér irodai szalagfüggöny van. Modern és nem kell mosni... :P :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Aranyos vagy, köszönöm szépen! Igen, szerintem nagyon helyes, és nem olyan retro kemény anyagból van, inkább modern, lágy és könnyed - nagyon szeretem most. :)
   De nem unod a szalagfüggönyt? Én biztos megunnám hamar.

   Törlés
 5. http://karnis.hu/fuggony.html
  Nem tudom, őket nézted-e. Nagyon durva választék van, így inkább akkor érdemes elmenni, ha már nagyjából tudod, mit szeretnél.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj nagyon köszi a tippet, ezt az oldalt még nem ismertem. Ha lesz egy kis időm mindenképpen belemerülök, első ránézésre is szuper! ;)

   Törlés
 6. Csodaszépek ezek a függönyök, én is nagy mizériában vagyok miattuk most. :D Meg asztalterítőt keresek épp, de kiborító hogy kör alakú asztalra mennyire nem lehet kapni, és a méteráru boltokban általában csak 140-150-es szélességben vannak anyagok, legalábbis azok, amik tetszenek, de azok meg nem elég szélesek. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! Na akkor megérted... szörnyű kín ez :D Sosem kerestem még kör alakú asztalra terítőt, de átérzem. Amikor sima egyszerű dolgot keresel, minden flanc nélkül basszus, és még ezt sem tudják neked megadni...

   Törlés
 7. Hangulatos lett! Mi túl vagyunk a függöny témán, de ami minket sokkolt nagyon, azok az árak voltak... végül sikerült egységesen, a lehető legfényáteresztőbb, egyszerű fehér függönyt beszerezni mindenhova, mert sok sok fény kell a lakásba. Nem a legjobb minőségű függöny, de ideiglenesen megteszi, a sötételő kérdés van már csak hátra, de a jelenlegi állapot is megteszi ideiglenesen. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Asztalterítő, aha, mi kisasztalt alig bírtunk venni, mindenhol üvegasztalt akartak ránk sózni, hiába mondtam, hogy nem tetszik, az volt a válasz, hogy nem porosodik ám. Mintha nekem lennének extra igényeim, hogy nem jó az ő asztaluk. Én varrattam terítőt. Ünnepre meg van kerek.

   Törlés
  2. Ünnepi terítőből nekünk egyelőre csak karácsonyi van, de mivel a komplett étkezőasztalt és a székeit át akarom festeni, így a terítőkkel még várok. :D

   Törlés
  3. Verus: Na az árakon én is meglepődtem... nem gondoltam, hogy ennyibe kerülnek, aránytalannak érzem, pedig én hajlandó vagyok valamire több pénzt kifizetni, ha az olyan, vagy beleszeretek, de ez nem logikus.

   Törlés
 8. Nekünk színes függönyeink vannak, narancs, zöld, sárga, barna és ezek árnyalatai együtt. Déli fekvésű lakás, nem baj, ha nem jön a vakító fény telibe :) A karnisok vékony fémek, kacskaringóval a végén. Természetesen mind más méret, van 3 egyforma, de a többi ablakunk mind más és más. Nekem a dekorációs a probléma, aztán nem is agyaltunk rajta, mert jöttek a gyerekek és mindent el kellett tüntetni, ami veszélyes volt rájuk, asztalterítőt, lerántható törékeny dolgokat, összes virág ment az ablakba meg ilyenek. Mi nem is rendeztük be egyszerre az egész lakást, a nappali és a gyerekszoba tök üres volt, sokáig csak a konyha meg a háló volt minimálisan berendezve. De ami állandó a berendezésben, az a változás :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Persze gyerekek mellett teljesen más a helyzet, olyankor nem az a lényeg h trendi legyen, hanem, hogy praktikus. Nálam is ilyen folyamatos a dolog, helyiségről helyiségre haladok, a nappali még szinte üres, de hát ilyen ez, nem lehet mindent egyszerre. Sem erővel, sem anyagilag.

   Törlés
 9. Nagyon jó lett a végeredmény!
  Én a múltkor a hálószobánkba varrtam kétféle (pink, narancs) lenvászonból függönyt, mert nem találtam a koncepcióhoz illőt. Azelőtt egy szárit vágtam kétfelé, az lógott fenn, szép volt, de nem az igazi.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen!
   Jaj azt láttam/olvastam, hogy szeretsz és tudsz is varrni, de szuper lehet! :)

   Törlés
 10. A függöny csinos, de nem az én stílusom, mert csipkés, és nincs sötétítőnk, ami feldobná a fehér színt.

  VálaszTörlés
 11. Nálam is érek idén egy függönycsere. Most hasonlóm van nekem is ,és zöld sötétítő mellé.Valami sötétebb függönyt akarok,hogy sötétítő ne kelljen már. Emeleten van a szobám, senki se lát be, ezért sok értelmét nem látom a sötétítőknek. Most se használom, csak ott van....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Dekorációnak pedig szép lehetne, ha csak úgy ott van is. De Te tudod, neked hogy a legjobb. :)

   Törlés
 12. Nagyon szép, hangulatos konyhád van! :)

  VálaszTörlés
 13. Szívemből szóltál, jelenleg én is függöny-válságban szenvedek az új lakásba.
  A konyhait visszük magunkkal az pöpec lesz az új kéróban is, de ezen kívül még 3 szobába kellene kitalálni valamit és még elképzeléseim sincs. Ráadásul jó nagy ablakokról van szó csak hogy még komplikáltabb legyen a szitu :S

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy tűnik ez most mindenkinél nagyon aktuális lett. :)
   Sok-sok inspirációs kép, türelem, kávé és nagy séták a lakberendezési áruházakban vagy online. A nap 24 órájában, hetekig. Sikerült majd! ;)

   Törlés
 14. Nagyon szép lett szerintem! Nekem tetszik ez a nehéz csipkefüggöny. (-:
  Nekem csak a szoba a kérdéses egyelőre.. Minta nélküli fehér csipkefüggönyöm van, de a sötételőt utálom.. Azt én is úgy kaptam, bordó színű, és valamiért nem igaán barátkozom meg vele.. Előtte sárga volt, és fák voltak rajta. Vidám, ha be volt húzva is; nagyon szeretem a sárga függönyt, olyan vidám lesz tőle a szoba, mintha sütne a nap. (-: Csak sajnos az UV sugárzás tönkrevágta. )-:

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem nehéz, lágy és nagyon szellős, csak csalóka a kép :))
   Most nekem is eszembe jutott a sárgás árnyalat, pedig nem szívlelem különösebben a sárga színt, de meghoztad hozzá a kedvem. Te is találsz majd újat! :*

   Törlés
 15. Nagyon megertem a fuggony mizeriadat nekem masfel evembe telt. Iszonyat munka es penz de megeri minosegileg mas lesz a lakas. Nalunk falba epitett regi karnisok voltak amikkel nem lehetett mit kezdeni ezert megtarottam az elofalat es moge ikea sinrendszert szereltettem. En naiv azt hittem ez a neheze . Anyagot remalom talani. Aztan elkezdtem szetnezni noi felmenoim varros szekrenyeiben ahol talatam egy csodalatos galambszurke blacout anyagot jelkepes 5 metert. A 2 m szeles haloba. Amugy edesanyam hasznos tanacsa h legyen inkabb az anyag olcsobb , egyszerubb de ne sporoljunk vele ha fuggonyrol van szo. Nyilvan a sok es szep anyag a legjobb de egyszeruen lehetelen megfizetni. Most amugy h egy honapja felkerunt a fuggony atfestenem a karnist es hablecet ragasztanek ra. Ki erti ezt?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugyanígy vagyok vele én is, rettenet árak vannak, ezen nagyon meglepődtem eleinte...
   De akkor ahogy olvasom, nektek legalább már felkerült az új függöny :) Évszakonként lehet váltogatni, vagy félévente és akkor talán nem unod meg :D

   Törlés
 16. Szia! Nagyon szép lett, a kilátásod pedig pazar! A lambériát nem szeretnéd lefesteni fehérre vagy szürkére? Nagyon szép lenne.

  Üdv
  Zsuzsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Zsuzsi! Köszönöm szépen :))
   Fuhh ne tudd meg mennyit gondolkodtam a lambérián, fehérre szerettem volna lefestetni, de egyelőre így hagyták, kicsit félek, hogy mennyire lenne túlzottan fehér a konyha, ennyi barnás árnyalatot még kívánt a szemem. De azóta is ezen agyalok, egyszer biztos bevállalom :D

   Törlés

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni rájuk.
Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!