2015. június 18., csütörtök

Happy 3 Year Blogiversary Week | Hogyan készítsünk mini terráriumot, és ültessünk pozsgást és kaktuszokat?


Nem titok, hogy rajongok az apró méretű kaktuszokért és pozsgásokért, ahogy az sem, hogy a mai bejegyzésben szereplő terráriumot, már régóta szerettem volna elkészíteni. Szerintem lenyűgözőek ezek a kis növények, nagyon könnyű őket gondozni, és a lakásunk ékes díszeiként tökéletesen megállják a helyüket. Érdekes kis teremtmények, ráadásul azt olvastam róluk, hogy a pozsgások és a kaktuszok több oxigént termelnek például éjszaka, mint bármely más növény - ekkor párologtatnak, ellentétben a többi növénnyel, amelyek nappal teszik mindezt - így jó ötlet lehet őket a hálószobánkban elhelyezni: alvás közben több oxigénhez juthatunk.

Ma megmutatom nektek hogyan készítettem el a mini terráriumaimat, és mit kell tennetek, ha ti is kedvet kaptatok hozzá. A legjobbat még nem mondtam: nagyjából 1000-1200 forintból kihozható mindez, ha ügyesek vagyunk.

Hogy készül a terrárium, amire szükség van, és az elkészítés menete:

- Kaktuszok vagy pozsgások, ki melyiket kedveli jobban. Sokféle közül választhatunk, a lényeg, hogy szeressék a viszonylag párás, de közben szárazzá váló környezetet is. 

- Maga a terrárium. Egy átlátszó, és nagyjából széles szájú üvegedény. Bármi működhet (akár befőttes üveg is, vagy gömb akvárium, díszüveg) aminek viszonylag nagy a szája, és belefér a föld és a növények. Az enyém a Kika Decoból van - mécsestartóként árulják és kb. 380 forint - de amint megláttam, pontosan tudtam, hogy megtaláltam azt a terrárium alapanyagot, amire már régóta vágytam. Az ültetés előtt alaposan tisztítsuk és törölgessük át a tartályt.

- Kavics vagy dekor kő. Ezzel gyakorlatilag megágyazunk a terráriumban, ez adja az alapot.

- Általános virágföld, és/vagy speciális kaktuszföld. Keverhetjük is, ahogy gondoljuk. Én most csak szimpla virágföldet használtam, kezdetnek elegendőnek éreztem. 

- Kesztyű. Ha pozsgást ültettek elhagyható. Ha viszont kaktuszt, feltétlen szükséges a kesztyű. Érdemes egy kertészkedéshez használatos darabot beszerezni, ami megvédi az ujjainkat a tüskéktől. Később is még jól jöhet.


Miután végiggondoltam az elrendezést, kivettem a pohárból a pozsgásomat, picit meglazítottam a virágföldet és belehelyeztem az előkészített üvegembe. Vigyázva, nehogy letörjenek a levelei, tüskéi. Nagyon óvatosan locsoljuk meg a földet - ne áztassuk el - én spriccnivel adagoltam rá a vizet, így is bőven elég nedvességet juttattam rá, mégsem kellett azon aggódnom, hogy nem tud alóla elfolyni a víz. A tetejére tettem egy kevés díszkavicsot is, olyat amivel megágyaztam neki. Szerintem sokkal kellemesebb így ránézni, kicsit rusztikusabb.


Nagyon óvatosan kell öntözni a terráriumban lévő növényeket, mert nem szeretik a túl sok vizet - végül is a természetes élőhelyükön sem esik túl sok eső. Erre gondoljunk mindig! Szerintem egy héten 1x, de akár 2 hetente egy kis spriccelés a földjükre és fejükre elég. A párologtatásukhoz vízre van szükségük, ezzel a megszerzett vízmennyiséggel viszont jól gazdálkodnak - sok vízraktározó szövetet tartalmaznak - ezért is elegendő ilyen ritkán gondoskodnunk a locsolásról. 

Legközelebb egy jóval nagyobb üveget szeretnék beszerezni, amit csak a feléig töltenék meg kaktuszokkal vagy pozsgásokkal, és mohával, nagyobb kövekkel szeretném majd kibélelni az üvegüket.

Ti mit gondoltok? Próbáltatok már hasonlót?

10 megjegyzés:

 1. Pont tegnap készítettem egy nagyon hasonló terráriumot. :) Szintén Kikás gyertyatartóból.

  VálaszTörlés
 2. Óóóóó, Netti!
  Azt a kis pozsgást, amit terráriumba ültettél, én nagyon jól ismerem. Na, erre fel pont a nevét nem fogom tudni megmondani neked (varjúháj/kövirózsa talán), de a viselkedését pontosan ismerem.
  Nálunk rengeteg él belőle kint a sziklakertben, úgy szaporodik, mint a gomba. Jól bírják a nagyon hideget és a kevés földet, különösebb gondozást pedig nem igényelnek. Nálunk konkrétan kőrepedésekbe is megvetette már a gyökerét. Éppen ezért gondoltam én is arra, hogy beviszem a házba, de sajnos az összes próbálkozásom kudarcba fulladt. Ültettem cserépbe, virágföldbe, próbálkoztam más növényekkel is házasítani terráriumban... a vége mindig az lett, hogy az alsó leveleitől kezdve szépen elkezdett sárgulni, majd elpusztulni az egész. :-(
  Szerintem szeretgesd, de ne gondozd túl! <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kövirózsa igen, ha jól tudom, és sajnos pont az történt egy másik ilyen kis cukikával, amit leírtál - pont így halt meg szegény. Alulról elkezdett sárgulni, nem tudom miért, sosem "vesztettem" el még egyet sem. :(( Lehet, hogy tényleg az iszonyú meleget, tűző napot kedvelik csak, és a lakást nem. Remélem ez megmarad! :*

   Törlés
 3. Nagyon klassz! :) Már régóta szeretnék ilyen kis terráriumot készíteni. Csak nem tudom, hogy hol lehet venni pozsgásokat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Anyukám vette - kissé morbid, de egy temető virágboltjában - de az OBI is árul kaktuszokat, pozsgásokat. ;)

   Törlés
 4. Nagyon jól néz ki. Nekem van egy nagyobb gömbakváriumom, ami a halam halála (6-7 éve) óta csak Karácsonykor van forgalomban és most isteni ötletet adtál, mert a pozsgások a kedvenceim. Költözés után meg is valósítom! Köszi :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj ennek nagyon örülök, jó móka lesz elkészíteni! ;)

   Törlés

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni rájuk.
Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!