2014. november 2., vasárnap

Személyes | ASMR relaxáció, a stressz és az álmatlanság kezelésére


Nagyon régóta szeretném ezt a bejegyzést megírni, de valahogy mindig úgy éreztem, hogy nem lesztek teljesen nyitottak erre a témára, és lebeszéltem magam róla. Mostanában viszont számomra nagy segítség volt a stressz levezetésében, sokat köszönhetek neki, így arra gondoltam mégiscsak leírom a tapasztalataimat az ASMR módszerről. Nem sok magyar forrást találtam, ezért megpróbálom megfogalmazni a saját szavaimmal miről van szó. Remélem át tudom adni teljes mértékben a lényegét, és ami még fontosabb: ki is fogjátok próbálni, és szeretni fogjátok!

De mi is ez az ASMR? Autonomous Sensory Meridian Response. Észlelési jelenség tulajdonképpen: különböző vizuális, auditív vagy szaglási ingerekre reagál a testünk és kellemes bizsergő érzéssel válaszol, amelyet leggyakrabban a fejben, fejbőrön, esetleg a háton érzünk, de ez egyénenként teljesen változó lehet. Néhány kísérlet szerint „agy masszázs”-ként is kifejezhető a jelenség, bár szavakban elég nehéz leírni! Lényegében különböző hanghatások és a hozzájuk társuló képek, mozdulatok segítségével a testünk nyugalmi állapotba kerül, ellazulunk, illetve akinek arra van szüksége, segít abban is, hogy könnyebben menjen az elalvás.

YouTube-on találtam kifejezetten ilyen tematikájú videókra, és minél jobban beleástam magam a témába, annál inkább értettem meg mi az, amire Nekem szükségem van. Hogy miként reagál a szervezetem, milyen típusú és „szerepjátékú” videókat keressek, ahhoz, hogy rám úgy hasson, ahogy kell. Ezek a „látszat helyzetek”, amelyek hatásosan enyhítik az álmatlanságot, egyes vizsgálatok alapján pedig jó hatással vannak a szorongásra és a pánikrohamokra is.
Leggyakrabban egyébként szerepjáték videókat találunk a témában, és annak, aki nem tudja mi is ez, borzalmasan furcsa lehet. Emberek, akik suttognak és egy nem létező személlyel kommunikálnak, mintha a kamera a néző - vagyis Te lennél. Sokszor úgy, hogy feltesznek egy kérdést, és reagálnak, mintha arra Te már válaszoltál volna. De ez adja meg a teljes illúzió látszatát, nem esnek ki a szerepükből, mert minden a nézőért van, hogy komfortosan és ellazultan érezze magát.

Két fajtáját tudom én magam megkülönböztetni, bár a közel 1 év alatt nagyon sok ilyen videót megnéztem, mégis ezek különülnek el igazán a fejemben. Az egyik a suttogás, ahol értelem szerűen végig suttogva beszél a videó feltöltője, a másik pedig a halk szavú beszéd, ami nagyon hasonló a suttogáshoz, de itt inkább a hangzásbeli intonáció a lényeges, illetve a szavak kiejtése, monotonitása. Emiatt is rendkívül fontos megjegyeznem, hogy csak és kizárólag fülhallgatóval lehet és érdemes ezeket a videókat megnézni, máshogy semmi értelme!


Vizuálisan is több fajta ingerrel működnek ezek a videók. Szerepjátékból leggyakrabban irányított képekkel, élményekkel, orvosi vizsgálatok imitációjával, hajvágással, masszázsokkal és különböző szépészeti tevékenységek bemutatásával találkozhatunk. Vannak videók, ahol az étkezés, rágás, esetleg csámcsogás hangját hallhatjuk, jól elkülönítve minden más zajtól, ez is nagyon népszerű videó típus. Előfordulnak könylapozgatós videók, ahol a papír suhogása megnyugtató. Vannak fésülködős videók és vannak kemény felületen kopogtatós, játszadozós videók.
De léteznek például szemvizsgálatok, fülvizsgálatok, ami utóbbi azért az egyik legnépszerűbb videó fajta, mert ott működhet az ’ear to ear’ módszer, ahol két különböző mikrofonba beszél a feltöltő. Egyszer csak az egyik fülben hallani, amit mond, aztán csak a másikban. Apró kaparászások, simítások, masszírozó mozdulatok jellemzik ezt. Bevallom számomra ez utóbbi típus inkább zavaró, én nem ettől tudok ellazulni, de kétségtelen, hogy ez az egyik legkiemelkedőbb módszer, sokak kedvence.


Számomra ez idő alatt egyértelműen kiderült, hogy legjobban az olyan videókat kedvelem, és akkor tudok teljesen kikapcsolni, ha valós helyzetbe helyez a videó feltöltője, és beszél hozzám. Szeretem ezeket, mert rendkívül megnyugtató és tényleg arra a 30-40 percre, ameddig a legtöbb videó tart, el tudok lazulni és megnyugtatnak. Előfordult már, hogy lefekvés előtt hallgattam őket: sokkal könnyebben el tudtam aludni , szinte azonnal elnyomott az álom.

Nyilvánossá tettem most Nektek a < privát ASMR videó válogatásomat >, ezek az én kedvenc videóim a témában!

Kíváncsi vagyok rá nagyon, hogy Ti találkoztatok-e már ezzel a módszerrel, 
illetve ha most hallottatok róla először, mit gondoltok? 

Házi feladatnak pedig: vegyétek fel a fülhallgatótokat, 
és minden mást kikapcsolva magatok körül nézzetek végig pár videót a listámról!


31 megjegyzés:

 1. Hát én nagyon örülök,hogy írtál erről. :) Én kb. két éve alszom el ezekre a videókra minden nap, igazából ha már nem tudom hallgatni őket lefekvés előtt, nehezen alszom el. Konkrétan ez az esti rituálém :) Nekem a kedvenceim a cranial nerve examination ésa tapping videók, de nagyon sok kedvenc asmrtist-om van:) Olyan ritkán hallom magyaroktól, hogy bárki hallgatná ezeket és jó végre olvasni róla :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszett a bejegyzés, valahogy így vagyok vele én is, sokat hallgatom lefekvés előtt. Nálam inkább stresszoldóként szolgál, az alvással nagyon ritkán van problémám, de ez benne a szép, hogy mindenki hasznosítani tudja éppen úgy, ahogy arra szükséges van ;)

   Törlés
 2. Évek óta ezekkel a videókkal alszom el :) Az álmatlanság miatt tesóm hívta fel a figyelmem rájuk és azóta nincs gondom az elalvással! Maria (Gentlewhispering) the best!! <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Maria volt az első akit nézni kezdtem :D
   Olivia' Kissper a másik kedvencem, annyira csodás hangszíne van, imádom!

   Törlés
 3. De jóóóó ez a téma. :) Először Nojkónál hallottam az "asmr-ről". Ő azt mondta, hogy előadásokon mindig elálmosodott, ha mögötte sutyorogtak az évfolyamtársai. :) Ekkor rákerestem és megfertőződtem. :) Nagy kedvenceim: Brain Tingles (különösen a havi kedvences videói, meg a legutóbbi szülinapi ajándékos. :D olyan megnyugtató hangja van) a másik kedvencem pedig: ASMRrequests (Legend Of Zelda és Shaving Cream videók), Christen Noel (na ő nagyon jó, 2 perc alatt bekómázok, ha hallgatom, főleg a Cardboard Cookie tapogatástól :) ), ez is nagyon jó: ASMR Whisper: Cleaning Out My Lotion/Perfume Basket (a felétől, mikor a parfümöket kocogtatja :) ).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Néhány általad említett ASMR feltöltőt nem ismerek, de este utánuk nézek, jól hangzik ahogy leírtad őket ;) Legjobban az utolsó keltette fel az érdeklődésem, bár a kocogtatás nem kedvencem, de ránézek: köszi a tippet ;)

   Törlés
 4. Nagyon tetszik ez a téma, amióta elolvastam ezt a bejegyzésed ilyen videókat böngészek és lassan azon kapom magam, hogy lecsúszok a székemen és elalszom :D Tényleg nagyon hatásos. Nekem a különféle hanghatások tetszenek, a könyvlapozás, a finom koporászás, meg a puha ágyneműk simogatása. Ezek mondjuk tapintás terén is nagyon nyugtatólag hatnak rám. Nagyon köszönöm, hogy írtál erről és bemutattad ezt a témát, biztos sokat fogok még keresgélni ezzel kapcsolatban :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szívesen! Emiatt a komment miatt, érdemes volt akkor megírnom a bejegyzést!
   Örülök, hogy tetszik, kellemes relaxálást kívánok :)

   Törlés
 5. Érdekes téma, meg fogom nézni a videókat otthon. Jó tudni, hogy van ilyen praktika, ha stresszes valaki és nem tud aludni. Nyitott vagyok minden új posztra :)
  Függőséget nem okoz? Úgy értem, hogyha elmúlik a stressz és valaki hozzászokott, hogy már csak ezekkel a hangokkal tud elaludni? Lehetséges?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindenképpen érdemes meghallgatnod őket, nagyon szuper élmény!
   Szerintem nem okoz, legalábbis számomra nem. Amikor ideges vagyok, útközben is hallgatom akár, jó érzés a halk hanghatásokat hallgatni, de nem gondolom, hogy enélkül nem lehet élni, inkább csak segítségként funkcionál! ;)

   Törlés
 6. Jó, hogy írtál róla! Én nem ismerem és most nincs is rá szükségem, de biztos, hogy ha majd lesz, akkor eszembe fog jutni, hogy rákeressek. ;) Alul értékelted a közönséged nyitottságát! :D :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet, alul értékelem :p mert végülis már nem teljesen beauty blog vagyok, hanem már életmód és személyes bejegyzések is vannak, szóval akkor akár beleférhet :))
   Én pedig örülök, hogy elraktározod magadban, tényleg szuper módszer, egyszer próbáld ki mindenképpen! ;)

   Törlés
 7. Én az egyik instagramos bejegyzésedben láttam Olivia Kissper - Ear cleaning videójáról egy képet, akkor rákerestem, azóta imádom ezeket a videókat. Ott tartok, hogy kezdik leváltani a beauty videókat már nálam. :)
  Noémi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Haha, örülök, hogy elcsípted :D Az egyik legjobb dolog ami a YouTube-bal történhet!

   Törlés
 8. De jó! Mindenképpen ki kell próbálnom! Éppen nagyon stresszes időszakban vagyok, az elalvással nincs gond, csak azzal, ha éjjel felébredek és elkezd járni az agyam... Akkor nem tudok újra elaludni. Megnézem ezeket a videókat (még sosem hallottam erről a módszerről) és bízom benne, hogy segíteni fognak. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Segíteni fognak, ez egészen biztos! Csak meg kell találnod a számodra tökéleteset, hogy milyen hangok lazítanak el leginkább, és akkor minden tökéletesen fog működni! ;)

   Törlés
 9. Nekem így videóként nem igazán :/ De egyszer voltam egy élményfürdőben relaxációs szobában, halék zene, lágy fények, a szék is vibrált. Na az után a 30 perc után úgy éreztem, mintha kicseréltek volna. szóval látok benne potenciált, csak nem a saját ágyamban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor Neked nem a beszéd a megnyugtató, hanem a zene. Teljesen rendben van, legalább tudod már mi hat rád úgy, ahogy kell! ;)

   Törlés
 10. Sosem hallottam még erről, így elsőre nagyon creepy, még nem tudom hova rakni, de nagyon-nagyon megnyugtató, tegnap este végighallgattam 1-2-t és teljesen ellazultam, pedig egész hétvégén tiszta idegbeteg voltam. Szóval köszi, hogy megírtad ezt a posztot:) Remélem, egy idő után majd el tudok vonatkoztatni attól, hogy mennyire furcsa ez az egész :D
  Egyébként több youtube-osnál is éreztem már hasonló agybizsergést, pedig ők messze nem erre mennek rá, volt már olyan, hogy ha ki akartam kapcsolni, háttérzajnak elindítottam valamelyiket, aztán teljesen megnyugtatott.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szívesen! ;)
   Igen, elsőre nagyon furcsa, ugyanígy voltam vele én is, de majd érezni fogod úgyis, hogy mi az amire szükséged van. Ha hallgatni akarod, de nézni nem, az is teljesen oké ;)

   Törlés
 11. Amúgy ezeket muszáj nézni is? Engem már csak a hallgatásuk is megnyugtat :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Dehogy! Ha Neked úgy jobb, lehet hallgatni is.
   Én a lejátszómra letöltöttem párat: van, hogy itt az irodában végighallgatok egyet-kettőt, ha felnyomják az agyam :p

   Törlés
 12. Sok mindent írhatnék, de csak annyit fogok, hogy köszönöm! Pont erre van most szükségem, nagyon örülök, hogy írtál erről, mert lehet soha nem került volna a látószögembe ez a módszer. Tegnap óta nézem, hallgatom a videókat és nagyon megnyugtatnak! Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon-nagyon örülök ennek. Tényleg emiatt írtam meg, hogy ha csak 1-2 emberre úgy hat, ahogy Rám, már megérte foglalkozni a témával! :*

   Törlés
 13. asszem most én vagyok deviáns, de nekem nem jönnek be ezek a videók! :D mármint tény, h csak nemrég hallgattam bele az irodában (de egyedül vagyok és senki sem zavar), de engem inkább "fülhegyezésre" sarkall a suttogás, inkább irritál, mint megnyugtat.
  pedig rossz alvó vagyok, mármint idegen helyen pl. tök könnyen elalszom és otthon sincs ezzel nagy gond, ha egyszerre kerülünk a pasival az ágyba, de ez egy évben kb. tucatszor van, így elég sok problémát okoz.

  de most eszembe jutott, h fel fogok tenni vmi nyugtató zenés muzsikát az mp4-emre és hátha úgy majd könnyebben megy a bekómálás. (bár időben, nem hajnali 2kor kellene lefeküdni, nem átesni a 10-11 felé érkező holtponton és máris minden egyszerűbb lenne... )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs ezzel baj Dyna ;) Nem mindenki szereti az ilyen hanghatásokat. Ahogy a képen is le van írva, mindenkinek van kedvenc hangja, ahogy színe, Te még nem találtad meg azt a hangot, amit nyugtatólag hat Rád! Lehet, Neked a zene az, és nem a beszéd!

   Törlés
 14. Ahh, de örülök ennek a bejegyzésnek! Nehezen alszom el, sosem tudtam, mit tegyek ellene. Beleásom magam ebbe, remélem megtalálom, ami nekem jó. :)

  VálaszTörlés
 15. Kiskorom óta imádok fodrászhoz menni, mert a hajvágás hatására érzem, hogy bizseregni kezd a fejbőröm és ellazulok, ahogy halkan rendezgeti a hajamat a fodrász és megbeszéljük, hogy milyenre vágja. Akkor nem gondoltam semmi különöset erről, aztán, amikor műkörmöm lett gimiben észrevettem, hogy ha reszelik a körmöm akkor is ezt érzem. Akkor gondolkoztam el, hogy vajon más is érez-e így. Kb. 1 éve bukkantam rá erre a témára és nagyon megörültem, hogy más is tapasztalja ezt a kicsit vicces jelenséget. A suttogás is néha kiváltja nálam, de inkább a hajam/körmöm birizgálása. Rendszeresen nem szoktam ilyen videókat nézni, szerencsére álmatlansággal sem küzdök, de néha néha belekukkantok, hogy másoknál mi váltja ezt ki, érdekes kicsit körülnézni :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, hogy ezt leírtad, én is mindig furán éreztem magam, hogy ez csak rám hat így? Ezek szerint, és a többiek visszajelzése szerint is nem egyedi eset!
   Akkor Te már egészen kicsi korodban fogékony voltál erre: most is biztosan lesz olyan ami számodra megfelelő ;)

   Törlés
 16. Nagyon hasznos bejegyzés, köszönöm, hogy megosztottad, eddig erről még nem is hallottam. Megnéztem egy arctisztítós videót és nagyon tetszett. Tuti megnézem a többit is. :)

  VálaszTörlés

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni rájuk.
Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!