2014. január 8., szerda

Poisonist - egy új márka, és a Sacred Geometry kollekció születése


Régóta nem volt kifejezetten divattal vagy kiegészítőkkel kapcsolatos bejegyzés a blogon, de pár napja megismerkedtem egy tervező lánnyal (Varga Klaudiával) és annyira megtetszettek az általa készített táskák, hogy elkötelezett táskamániás nőszemélyhez (jelen!) híven, most megemlékeznék róla egy kicsit, ha nem bánjátok. Személyesen sajnos nem tudtunk összefutni, írásban kommunikáltunk, hogy "hát én írnék rólad" így pár levélváltás után, mellékelt nekem egy személyes anyagot magáról, melyből a számomra legérdekesebb részeket szeretném nektek is megmutatni, hogy egy kicsit jobban megismerjétek: őt és a táskáit. Remélem szeretni fogjátok! :)


Klaudia nagyon izgalmas és sorsszerű módon lépett a tervezők sorába, ahogy ezt a lenti interjú részletben is olvashatjátok.

„Kiskorom óta óriási vonzalmat érzek a bőrök iránt, már nagyszüleim padlásán is örömmel gyűjtöttem be a bőr tárgyakat. Mindig arra áhítoztam, hogy a MOME berkein belül mélyüljek el a bőr design varázslatos világában. Nagy meglepetésemre és örömömre négy évvel ezelőtt Bráda Judit - aki már immár 22 éve a MOME textil tanszék bőr szakán, oszlopos bőr mesterként képzi hazánk bőr designereit - angol tanítványom lett. Gondoltam nincsenek véletlenek, így 2012 májusában felkerestem őt, és indítványoztam, mi lenne ha barteleznénk, nevezetesen, hogy angoltudásért cserében ő bevezetne engem a bőrkészítés rejtelmeibe a szabásminták készítésén át, a szabáson keresztül a megvarrásig történi megvalósításig. Innentől nem volt megállás. Amikor japán pengém alatt az első vágásomnál hallottam a bőr sercenését, morbid öröm lett úrrá rajtam: tudtam, hogy ez az, meg van, hazaérkeztem. Ezért is ez a szlogenem, hogy: „LEATHER is PERVERSION”, azaz a bőr perverzió.

Mivel a bőr megmunkálása, akárhogy is nézem csak egy morbid dolog, morbid elnevezések körül keringtek gondolataim. Így esett a választásom a POISONIST névre, ami egy nem létező angol szó, de számomra a méregkeverőt jelenti. Benne van egy csipetnyi sötétség, pár csepp báj és egy jó adag kajánság vadsággal párosulva.


Alapvetően szeretem a szimbólumokat, így a logó tekintetében az arzén alkimista szimbólumára esett választásom. Egyfelől rejtélyes, és hajaz a méregkeverőre, másfelől ennek a jelnek háromszög alapú, éles, hegyes mivolta átfedésben áll formavilágommal, így duplán illeszkedik arculatomhoz. Fontos megemlítenem anyaghasználatomat: szeretem vegyíteni a különféle állatbőröket, akár préselt mintázatúakat is megbolondítva szőrökkel. Némelyik tárgy akár egy kisebb állatkert arzenálját magán viseli. Nagyon szeretem a fekete csikószőrt, mert letisztult mégis nagyon elegáns, dolgoztam már kenguru szőrrel és bőrrel is. Szeretem a nutria farkat is, nagyon kis gusztusos bőrmintázata van. 


Első portfólióm kapcsán négy női táska kerül platformra. Keresztmetszetük a hegyes éles, háromszög központú formavilág, mégis teljesen más karakterekben csúcsosodnak ki. Található közöttük egy letisztultabb, elegánsabb, de mégis egyedi formabontó darab, akit az „Arrogancia” névvel fémjelzek, neki a belső zsebe kivehető, külön kis retikülként is viselhetjük. Multifunkcionális, mondhatni kettő az egyben. Egyébiránt ő az első táskatervezésem.


Felüti fejét „Jekatyerin” egy igen impozáns, nonfiguratív, extravagáns, fekete kristályra emlékeztető plasztikus törésekkel megtűzdelt rusztikus táska, ami nem egy mindennapi jelenség.


Illetve az „Insectum” modell, aki egy különleges kis lény, mert átpatentolható és rejtett cipzárú vállpántjának köszönhetően hordható válltáskaként és viselhetjük hátizsákként is. Neki két alteregója is megjelenik, azt hangsúlyozva, hogy az adott formavilág a gondos anyagválasztás révén teljesen új jelentéstartalmat és kisugárzást tud felölteni.

Fejemben már meg van a következő kollekcióm, amit hamarosan a valóságban is realizálok. Elöljáróban annyit elárulok, hogy egzotikus bőrökkel és részben lakk kombinációkkal fogok kibontakozni, hozván a hegyes éles, ám mégis sokak számára vonzó formavilágomat. A kreatív munka nagyszerű örömszerzés magam számára, ha esetleg másoknak is tetszik, az még egy plusz dolog."

Klaudia bőr sodródohány tárcákat is készít, és meg kell hagyni, azok is nagyon csinosak, ezen kívül pedig abszolút hiánypótló termékek, már ami kis hazánkat érinti! Viszont megrögzött dohányfüst és dohányzás ellenesként, lesztek szívesek Nála körülnézni ITTezzel kapcsolatban; én csak a táskacsodákhoz zengenék ódákat, de azokhoz magas, csilingelő hangon! :))
Beszélgettünk erről, és annyi plusz információt tudnék még elmondani eme bőr csodák elérhetőségéről, hogy elsősorban és egyelőre: egyedi megrendelésekre kínálja a munkáit, és csak direkt megkeresésre készíti el azokat. A dohánytárcái viszont kaphatóak az Aktrecords-ban, és a MÜSZI-ben a Kincseskamra boltjában.

Klaudia! Köszönöm, hogy a rendelkezésemre bocsátottad ezt az interjút, hogy megismerhettem a munkáidat; és így, meg tudom mutatni az olvasóimnak is. Úgy érzem érdemes odafigyelni rád, kíváncsian várom a következő kollekciót!


8 megjegyzés:

 1. Teljesen lenyűgöz, főleg a formavilág amit használ, az már csak hab a tortán, hogy a színek lila a piros és a fekete nagyon közel áll hozzám. Az Arrogancia nagyon bejön, szívesen hordanám!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszik, én is pont így voltam vele amikor megláttam a munkáit, nagyon egyediek :)

   Törlés
 2. Háááát nekem nagyon nem, és az sem szimpatikus hogy milyen bőröket használ :( Én maradok a disznó és marhabőrnél, ha már valami, bár egyetlen bőr cuccom sincs.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnálom, hogy se a stílus, sem pedig az alapanyag nem áll közel a szívedhez.

   Törlés
 3. A lila-fekete Insectum te. jó. ég. *.* és az Arrogancia is... nagyon tetszenek! Nekem is van több barátnőm a MOME textilen, egyikük pont bőr szakon. Olyan szép táskákat és cipőket készít ő is, mindig csak lesek*.* Már olyan rég óta tervezem, hogy készíttetek vele egy egyedi darabot, amit én találok ki :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugye?? *.* De szuper! Hát akkor a lehetőség adott, isteni lehet kitalálni az álomtáskát, és elkészíttetni :D

   Törlés
 4. Nagyon vagány mindegyik! Egyedül a Jekatyerin nem jön be, ettől függetlenül szép munkák.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, az egy kicsit vadorzóbb, nem túl mindennapi :)

   Törlés

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni rájuk.
Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!