2013. február 18., hétfő

DIY műhely - a fekete borítéktáska újjászületése


A visszatérésem alkalmából egy régi adósságomat hoztam el megmutatni. Ismét egy nagyon könnyen elkészíthető kis DIY apróságról van szó, aminek ha jól emlékszem az előző Ebay zsákmányos posztomban már említettem, hogy tervezem az elkészítését. Egy egyszerű, nagyobb méretű fekete színű borítéktáskát dobtam fel pár apró ezüst szegeccsel. Igazán könnyen elkészíthető, nem igényel túl sok eszközt sem, de garantált a siker.
Tudom, hogy a sok szegecs már kezd egy egész kicsit (nagyon) overrated lenni. Lassan úgy vagyunk már Vele mint a BB krémekkel, hogy kicsit már túl sok a jóból, túlértékelt és negatív érzéseket vált ki, de évek óta szeretem és használom őket, jóval már a nagy berobbanásuk előtt is, szóval ha szegecselésről van szó én jelen vagyok. Persze tudom hol a határ, nem burkolózom fémbe csak azért, hogy menőzzek, de szerintem fantasztikusan és költséghatékonyan fel tudjuk dobni a megunt dolgainkat, így miért ne tegyük, nem igaz?


Most ezt a nagyobb méretű borítéktáskát vettem kezelésbe, melyet direkt erre a célra rendeltem. Igyekeztem az átlagos méretnél kisebb szegecset beszerezni, aprócskákat gondoltam ki hozzá, és szerencsére pont olyanok érkeztek mint amilyeneket vártam. Ha gondoljátok persze lehet teljesen más színű és méretűt is felrakosgatni a táskára. (Én még el tudnám képzelni például arany vagy bronzos színben, és nem csak ezzel a piramis szegeccsel, hanem a kúpossal is vagy mondjuk egy laposabb kör vagy akár szív alakúval. Más színű táskával is akár, szóval ez tényleg csak egy ötlet, ezer féle variáció közül választhatunk.)


Az én módszerem szerintem egy nagyon kézenfekvő és gyakorlatias módszer, azt ajánlom Ti is így kezdjetek hozzá. Nekem ez vált be a legjobban ezért merem ezt a sorrendet ajánlani. Először is képzeljétek el, hogy körülbelül hova szeretnétek majd tenni a szegecseket. Én először kirakosgattam a mintát, leellenőriztem van-e annyi szegecsem ami az egész művelethez szükséges és végiggondoltam, hogy körülbelül milyen távolságban legyenek egymástól piramisok. Ez a kirakosgattam arra vonatkozik, hogy csak ráhelyeztem a táska tetejére a szegecseket, nem szúrtam bele egyelőre! Ezzel óvatosan bánjatok, mert ez sajnos nem textil, hanem műanyag, ha egyszer oda beszúrtatok valamit, annak nyoma marad, amit már nem lehet eltüntetni, szóval csak óvatosan!

Azután, hogy mindent rendben találtam; elkezdtem beleszúrogatni az anyagba a szegecseket. Még nem erősítettem oda őket, csak beleszúrkáltam; szépen, sorrendben, vigyázva, hogy közel egyforma távolságban legyenek egymástól.


Miután megvoltam az egyik oldallal, fordítottam az anyagon, letámasztottam egy biztos alapra és egy erős olló hegyével(oldalával) a kis fogacskákat összezártam. Ezzel is óvatosan kell bánni, mert a táska anyaga elég puha, így ha nagyon megszorítjuk a fogacskákat a másik oldalon összehúzza az anyagot. Tehát a legjobb, ha arra törekedünk, hogy csak összezárjuk szegecs fogacskáit, ne húzzunk rajtuk túl erősen túl nagyot.


Az egész művelet ennyire egyszerű. Ha kirakosgattuk az egyik felét és ráerősítettük a szegecseket akkor jöhet a másik oldal ugyanebben a sorrendben és módszerrel. Én ott ahol nem egyenes volt a vonal, hanem egy szögletes része jött a táskának fordítottam egyet a szegecseken, hogy a csücsök illeszkedjen a szögletes részhez. Nektek nem muszáj, de szerintem így jobban néz ki.


Miután elkészültem a táskával, úgy gondoltam azzal teljes a kép ha a pántját is kirakosgatom szegecsekkel, így is tettem. Ez egy picit körülményesebb ugyanis itt nincs sík felületünk. Viszont a táska kirakása után már annyira rá áll a kezünk, hogy nem lesz ezzel sem gond, megtaláljuk a módját, hogy férjünk hozzá, hogy a végén szép eredményt kapjunk.


És íme itt van Ő, az újjávarázsolt borítéktáskánk! Nekem nagyon tetszik, pont ilyet képzeltem el magamnak. :) Így utólag egyetlen egy aprócska hibát vélek felfedezni, ami engem nem zavar túlságosan, de talán aki kicsit szőrözősebb felszisszen a látványtól. A szegecsek ugye ezüst színűek, de a táska kis gombja és a karpánt kapocs része bronz színű: van akinek a két anyagtípus (két szín) talán nem fér össze, szerintem meg pont vicces :) 


Gyűjtöttem pár képet inspirációnak, hogy milyen mintázatban lehetne még díszíteni a megunt táskáinkat.


Mit szóltok? Ki fogjátok próbálni? Vagy már készítettetek is hasonlót? 

23 megjegyzés:

 1. Egy ezüst színű lakk még a gomb gondot is megoldja. :)
  Nekem nagyon tetszik, szép lett. Én az őszi/tavaszi fekete kabátom akarom kicsi kerek, lapos arany szegecsekkel feldobni, a hátát és a vállát, de csak szolidan. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezüst lakk, tudom-tudom, túl egyszerű lett volna úgy :D
   Jó ötlet, majd mutasd meg a végeredményt! Én is sokáig szerettem volna egy drapp őszi-tavaszi ballonkabátot, hogy a Burberry szegecses kabátujjait lemásoljam, de nem találtam tökéleteset, így azóta is csak álmaimban él a kép, hogy egy olyan kabátkában vonulok :D

   Törlés
  2. Persze, majd felteszem blogra, csak legyen elég szegecsem. :)

   Törlés
 2. Én majd egy felsőn vetem be ezt az ötletet, már minden megvan, csak hozzá kell látnom.:)

  pamacs-ka.blogspot.com

  VálaszTörlés
 3. Nagyon tetszik! :) Én imádom a szegecseket, szóval nekem sosem overrated :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem hiszem, hogy eljön az a perc, hogy én unni fogom a kis fém bigyókat :D

   Törlés
 4. Brutál jó lett, nagyon ügyes vagy!!!!

  VálaszTörlés
 5. Szuper lett! Csak azért nem dekoráltam még ki táskát szegeccsel, mert van két alapból szegecses táskám. :D De kabátot, és nadrágot már dekoráltam vele.
  http://thimmykedesign.blogspot.hu/2012/10/szegecselt-ruhak-hazilag-diy.html

  VálaszTörlés
 6. Aw, ez a táska alapból is gyönyörű volt, de a szegecsek is dobnak rajta. :) Nekem nem igazán van mostanában időm dekorálni, de ez az ötlet nagyon tetszik. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi.
   Óóó pedig lehet azt apránként is, nem muszáj egyszerre az egészet ;)

   Törlés
 7. jaj de jó lett, nagyon ügyi vagy! :)

  VálaszTörlés
 8. Jujj, nagyon tetszik, de nem tudom, tuti nem lenne türelmem hozzá... :DD

  VálaszTörlés

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni rájuk.
Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!