2012. október 31., szerda

Barangolás a városban, kedvenc helyek #1 - a table! boulangerie - patisserie

Ezer felé állnak a gondolataim, mert annyi mindenről írnék, annyi mindent mondanék, de mindig megakadok, hogy "jó, de hát ez egy beauty blog." Már itt-ott feszegettem a határaimat, de mégis sokszor érzem azt, hogy még jobban ki kell szélesítenem, és írni másról, írni mindenről ami fontos, ami eszembe jut, ami esetleg Nektek is újdonság. Most egy új rovatot indítok melyben kedvenc helyeimet, üzleteimet mutatom meg Nektek. Nagyon sok van; ahova visszatérő vendégként térünk be, ha nem is sűrűn, mindennapi szinten de alkalomszerűen biztosan, és sosem csalódunk. Az első ilyen hely (magamat meg nem hazudtolva) egy pékség, méghozzá egy francia pékség: a table! boulangerie - patisserie."Aki járt már valaha Franciaországban, az tudja, hogy egy francia pékség, egy boulangerie kivételes gasztronómiai élményt kínál. Ezt hozta el Anthony Lecaude Budapestre. A két à table! francia pékség nemcsak frissen, helyben készült finomságokat (croissant, baguette, éclaire au chocolat), hanem életigenlést és spontaneitást csempész a hétköznapokba. Az alapanyagok jelentős része egyenesen Normandiából érkezik (többek között 9 féle liszt, a marhahús és a sajt), ezért a francia pékmesternek ritkán van honvágya."

Ezzel indul a honlapjuk bemutatkozó oldala, amely amikor először jártam Náluk még el sem készült. Nagyon újak, nagyon frissek voltak, nyitás után pár nappal érkeztünk hozzájuk és ahhw... olyan volt mint egy kis Mennyország. A péksütemények és a francia "sikk" (nem nem a divat, GASZTRONÓMIA de nagybetűkkel) kedvelőinek különösen szívet melengető és -dobogtató élmény.

Akkor még csak egy picike üzlet volt Budapesten a Retek utcában, (azóta megnyitották a másodikat is, az Arany János utcában), néhány szék, pár asztal. Elképesztően otthonos volt az egész, és már a levegőbe szippantva érezted: igen... most különleges helyre érkeztél. A pult és a kis asztalkás "társalgón" kívül egy üvegfal választja el a helyiséget, ahol ezek a remekművek készülnek, és ahol láthatjuk Anthony-t (is) munka közben. Nem tudom ismeritek-e az érzést, amikor bekerül a tészta a sütőbe, és már elkezd sülni, de még nincs kész, csak pirul, sül. Az az illat mennyei és itt pontosan ugyanilyen illat van, imádom.

Többször jártunk már itt, mindig mindennel meg voltunk elégedve, és vannak all time favourite sütemények is, melyeket ha tehetem sosem hagyok ki. Nagy szerencsém, hogy nem járok el minden nap az üzletek előtt, mert nem biztos, hogy le tudnék mondani a mindennapi betevő falatról amit kínálnak. Amit még fontos megjegyeznem az árakat illetően: igen egy kicsit (pár száz forinttal) magasabb mint egy hagyományos pékség. De ellentétben a többi divatosnak mondott hellyel, amikor az égvilágon semmi többet nem kapsz a pénzedért a márkán és a dizájnon kívül, itt olyan tartalom párosul a külcsínnel, hogy még a legszőrösebb szívű, legkibicebb kötekedőt is vissza lehet édesgetni újra és újra egy kis falatozásra.

Sajnos most nem tudok saját képekkel szolgálni (a későbbiekben tervezem, úgy mégiscsak hitelesebb lenne ez az egész rovat) ezért hozott anyagból dolgoztam, a hivatalos holnapjukról és a FB oldalukról kölcsönöztem képeket, hogy teljes mértékben át tudjam adni az érzést, ha már az illatot és az ízeket képernyőn keresztül sajnos nem tudom.


Jártatok már Náluk? És ha nem akkor miért nem? :))

6 megjegyzés: 1. Én éreztem az ízeket is, régi emlékek de felejthetetlenek :)
  Kénytelen leszek jövőhéten felkeresni a helyet :D
  Az árak is elfogadhatóak ahogy látom a képeken.

  Szívesen olvasnék hasonló bejegyzéseket, de csak délelőtt :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszett. Miközben írtam én is nagyon visszavágytam :)
   Haha, nem tudom garantálni, hogy csak délelőtt lesz :D

   Törlés
 2. uh,imádtam ezt a helyet:))))

  VálaszTörlés
 3. Hát igen, este 9kor nem biztos, hogy ez nekem való.
  A régi blogomban vezettem egy Gasztrotúra nevű rovatot. Mindig más és már helyre ültünk be, és próbáltunk ki valamit, amiről később megírtam a véleményem. Szerettem nagyon az akkori blogom ezen részét, hiányzik is picit. :/
  Alapos kis post lett ez is. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Éhes leszek Tőle én is :)
   Megvan még az a blog? Vagy már bezártad? O.o

   Törlés

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni rájuk.
Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!