2012. szeptember 7., péntek

Dühöngő light - próbafülke dráma!

Itt van az ősz itt van újra... én pedig imádom! Valahogy jobban rajongok a két "köztes" évszakért. A tavasz felvezeti a nyarat, az ősz pedig a telet, és mindkettő valamiféle megújulást hoz magával. Átnézem a ruhásszekrényemet, mit-hol-mikor hordtam, vagy akarok még hordani. Rájövök, hogy nincs egy göncöm se, és különben is mit hordtam én tavaly ilyenkor, hiszen itt semmi nincs. Hát ez így persze, hogy nem mehet tovább, mi az, hogy nem tudok mit fölvenni... Ekkor jön az, hogy betévedek, kezdetben még szépen óvatosan a kedvenc üzleteimbe, csak felmérem mi a szitu, van amit fel is próbálok, nyilván. Ilyenkor szokott idegroham érni. Merthogy ami otthon még dögi test volt, az itt már röfi testté válik...
Nincs tökéletes alakom. Tinikoromban jóval kevesebbet mutatott a mérleg, most meg jóval többet, hát ez van. Lenne miből leadnom, de tudom, hogy rejtsem el a hiányosságaimat (ööö jelen esetben a többletemet:)), hogyan emeljem ki az erősségeimet. Szóval elvagyok ezzel így, de szerintem majdnem minden nő tudja miről beszélek. Bajok akkor kezdődnek amikor bemegyek egy próbafülkébe és a felturbózott, magamba sulykolt önbizalmam egyszer csak elillan. Egészen pontosan abban a szent pillanatban, amikor belenézek a tükörbe és észreveszek olyan dolgokat amik eddig nem voltak ott. Mert reggel még nem volt ott az a gödröcske, mi ez a nagy citrusliget hirtelen a combomon, a bőröm pedig nem volt ilyen hóka színű, és különben is, miezmáár?
Ha tudományosan akarunk közelíteni; azt mondják az okosok, hogy a hagyományos ezüsttükör adja vissza legjobban kontúrokat, tehát a hibák (narancsbőr, táskás szem, ránc) ilyenben fognak a legjobban visszatükröződni. A legtöbb próbafülkében ilyenekkel találkozunk, mivel ez a legolcsóbb.

Régebben is feltűnt, de mostanában is azt vettem észre, hogy olyan szinten világos van a próbafülkékben, hogy a szemem is kiég ha belépek. Egyszerű neonfénnyel világítják meg őket, amiben a legrosszabb formánkat hozzuk. Mert előnytelen, ha túl hideg fénnyel világítanak meg bennünket, sápadtak és szürkék leszünk benne. Az alulról jövő fény biztos, hogy 10 évvel öregít minket. A hátulról érkező fény pedig tükörnél kimondottan szerencsétlen: nem fogunk látni magunkból semmit. A jó próbafülkében a tükör előröl érkező fénnyel van megvilágítva, amit fentről világító meleg fényforrással is megtámogatnak. Állítólag a meleg, fehér LED-lámpák adják a legtermészetesebb fényt. A boltok célja mindig az lenne, hogy sikerüljön a lehető legjobban lemodellezni a természetes fényt, de ezt mostanában alig érzékelem valahol.

Számomra a legnagyobb mumust a Mango és a Zara tükrei jelentik. Oda mindig félve megyek be. Valahogy, rosszul érzem magam tőlük, szinte átvilágítják a bőröm, minden hibát kiemelve. Kisebb sokkot szoktam kapni a Bershka és a Stradivarius üzleteiben is, ott is fura a tükör, de ott meg a ruhák számozására szoktam pillázni. Még cipőből is egy mérettel nagyobb kell onnan, nagyon félre van ott csúszva valami. Érdekes, mert a Promod vagy H&M üzleteiben sosem kapok agybajt, ott más a világítás, teljesen átlagos fénnyel oldják meg. Hirtelen csak ezek a boltok jutnak eszembe, de ha van tapasztalatotok osszátok meg Velem/Velünk!
És végül jöjjön egy kis okosság, hátha ami Nálam bevált, Nektek is segítő kezet nyújt ;)

Rutin, ha nem akarunk sírósan kijönni egy próbafülkéből - módszer ami Nekem bevált
 
1. Mindig vigyél be több méretet, a boltok mérettáblázata ugyanis nagyon eltérő. Van olyan márkájú felsőm-nadrágom ahol simán kényelmes az S-es méret és van olyan, ahol XL-est kellet megvennem mert épp az állt tökéletesen. A számozás csak mankó, ne fordulj be tőle, maximum kivágod a címkét ha szégyelled. A Te titkod marad, who cares? :)

2. Ne próbálj cipő nélkül! A szoknyákról és nadrágokról ugyanis csak akkor derül ki, hogy valójában milyenek, ha a melléjük szánt lábbelihez hasonlóval próbálod. Ez sokat számít, hidd el! Szánd rá azt a pár plusz percet, vedd fel, így fogod hordani is, jó ha látod. Ugyanez igaz az öves ruhákra. Ha kell hozzá, akkor próbálj mellé övet, nem kell megvenni, de az összképhez fontos. Vigyél be magaddal mindig, vagy vedd ki addig a saját nadrágodból, de próbáld rá, hogy fog állni később.

3. Ha nem vagy benne biztos, hogy jól nézel-e ki benne, (és azért van Nálad annyi pénz, hogy meg tudod venni) akkor fizesd ki és vidd haza. Párosítsd össze a többi ruháddal, vedd fel többször otthon, és ha nem szerettél bele, akkor nyugodt szívvel vidd vissza. Néhány nagyobb márka már ki is írja, hogy „Próbáld fel otthon, és ha nem tetszik, hozd vissza!”, ezt azért mindig kérdezd meg a pénztárnál, biztos ami biztos alapon, mert a szokások boltonként változnak. Szégyen nem szégyen Velem is előfordult már, nem egyszer, hogy megvettem egy-egy darabot és otthon derült, ki hogy nem az igazi. Ilyenekre a boltok is fel vannak készülve, méret problémára simán lehet hivatkozni, (vagy, hogy ajándékba kaptad és nem tetszik) ha nem szeretnéd elárulni, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Legtöbb esetben visszakapod az árát a terméknek! Legrosszabb esetben pedig le kell vásárolnod, de nyilván találsz majd olyat amire ezt megteheted, szóval semmi pánik, a pénz nem vész el.

4. Menj ki abból a kis lyukból! A próbafülkék sokszor annyira kicsik, hogy semmit sem látni a ruhából, menj ki, és nézd meg magad távolabbról egy nagyobb tükörben! Ha nem egyedül, hanem barátnőkkel vásárolsz ez kevésbé feltűnő, és nem érzed magad tőle annyira kínosan, de nyugodj meg! A nők ruhapróbálás közben elég toleránsak egymással a tapasztalataim szerint. Ha csak nem öltek le egy tinilányt az utolsó tökéletesen passzoló ruhadarabért, és az idegtől még épp nem látnak, senkit nem fog zavarni, hogy Te kint illegeted magad a tükör előtt.

5. Soha ne magad hibáztasd, ha nem nézel ki jól egy adott ruhában. Inkább legyen a ruha fazonja vagy a próbafülke megvilágítása a hibás, mint Te. Magyarázd be magadnak, hogy kaki az anyag, rossz a szabás, nagy a dekoltázs, "miazhogyezS-esmikormégXL-esneksemnézkiii" felkiáltásokkal távozz inkább. :)

+1. Ne pityeregj! És ne dühöngj! Sose! :))  Nem vagy csúnya, vagy narancsbőrös, vagy dagi, vagy hóka színű, cs
ak egy rosszul kialakított próbafülkében vagy, ezt sose feledd! Ha kell magyarázd be, de sose vádold magad!


Ezernyi dolgot, és tapasztalatot tudnék még írni a próbafülkék "áldásos" hatásairól, de már így is bő lére eresztettem. Kíváncsi vagyok Ti, hogy látjátok ezt a jelenséget. Milyen tapasztalataitok vannak?


25 megjegyzés:

 1. Ne is mondd, bár nekem a legnagyobb ellenségem a New Yorker! Nem csak a kínálatukat nem szeretem, de nekik van a legrosszabb próbafülkéjük! A legtöbb üzletben ott van az üzlet közepén, egyszerű kis ajtóval, és mivel én magas vagyok, konkrétan látom az egész üzletet. Nem valami kellemes így ruhát próbálni, szűkös is a fülke, ráadásul még a fény is ott a legrosszabb szerintem. Borzasztóan hideg.
  A Zarában se túl jó a fény, de ott vékonyít a tükör :D:D:D
  A kedvenc próbafülkém viszont nekem is abszolút a H&M :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na a New Yorker Nálam már nem is játszik, emiatt, pedig milyen igazad van! Én is túl magas vagyok, nagyon kellemetlen, hogy kilóg a fejem...

   Törlés
 2. Szuperül leírtad a jelenséget és jól esik a biztatás,magamra vettem minden szavad. Az én legnagyobb ellenségem a Tally Weijl! Mindig becsalogatnak valamivel, pedig már százszor megfogadtam,hogy ott nekem semmi keresnivalóm. A probléma a következő: első körben lesokkol,hogy mindenből,de főleg nadrágokból csak XXXS, XXS, XS, S néha M-es méret van,de még az is olyan,hogy a karomra nem jönne fel,nemhogy a combomra,pedig kövérnek nem mondanám magam,csak olyan teltkarcsú félének,de alapjáraton elégedett vagyok magammal,mikor azonban ezt meglátom szomorú leszek. Egyszer viszont a szomorkodás helyett mérgesen megkérdeztem,hogy normális méretet lehet-e esetleg kapni,azt a választ kaptam,hogy ezek normális méretek. Oké,kiviharzottam. Nade egyszer sikerült beruháznom egy blúzra, így kipróbálhattam a csudi próbafülkéjüket. Az általad leírt jelenséggel szemben (brutál fény),itt konkrétan SÖTÉT van, csak egy enyhe félhomályt biztosító valami található bent és mivel nem igazán van elkülönítve a próbafülke rész magától a bolttól nem szívesen jön ki az ember. Ezen kívül még rengeteg hasonló tapasztalatom van,de ez az egy volt a legbosszantóbb. Elnézést a kisregényért,de most engem is elkapott a dühöngő hangulata :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tally eszembe sem jutott, pedig ez a normális méret párbeszéd Velem is lejátszódott pár éve... akkor nem csak Nekem tűnt fel. Őszintén szólva Tally-ba én már csak a kiegészítők (főleg sálak) miatt járok, semmi más nem érdekel, rossz a minőségük is :(

   Törlés
 3. Nem tudom miért kell ezt annyira komolyan venni. Ha egyik ruha nem jó rátok, tudtok venni máshol olyat ami jó. Inkább legyen világos egy boltban, mint sötét. Sötétben nem látjátok meg a ruha hibáit, rossz varrást pl. A gödröcskék ott maradnak attól még h. van olyan világítás ami nem hívja fel rá a figyelmet. Akinek szép a bőre, az bármilyen tükör esetében is szép bőrt lát. Akié nem az, az meglátja azt amit otthon nem akar látni, de ott van attól még. Sápasztó világítás létezik, de minden üzletben kilehet menni a vevőtérbe és ott is lesz tükör, meglehet nézni magatokat ott is. Boltonként változó a méretezés, van olyan márka ahol S a méretetek, máshol az M inkább. Ezért kell a próba. Még nőt sohasem láttam sírva kijönni próbafülkéből érdekes módon. Kicsit túldramatizáljátok a dolgot. Olyat már láttam h. egy nő szidta azt a ruhát amit felvett, h. rossz a szabása, holott ez nem volt igaz, csak a nagy hasán (nem volt terhes) nem nézett ki jól, ugyanez a ruha egy másik nőn meg jól állt, akinek arányos volt az alakja. Aki elégedetlen a testével az tegyen róla h. ne legyen az, és nem úgy h. hazudik magának h. a ruha meg a világítás miatt nem áll jól, hanem h. szembenéz vele h. van rajta kis felesleg amit lekellene dolgozni sporttal és/vagy diétával. A helyes önértékelés a kulcs, nem az h. hazudik magának.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, nyilván nem arról beszéltem, hogy ha van rajtam x+10 kiló felesleg, mert akkor nincs mese, le kell fogyni, az egészség és esztétikum miatt. Hanem arról, hogy van rajtam mondjuk 1-2-3 kiló plusz ami lényegében nem is sok, de ez a neon világítás "hatalmasít" rajta, és amit én magam felé azt mondtam, hogy rendben vagyok, az más fényben már kihoz olyat amit én otthon mondjuk a természetes fényben nem látok. Ez nem dráma, én tényleg láttam már pityergő és panaszkodó lányokat egy-egy próbálás után kijönni, ezért is írtam róla. Tök jó, hogy Te nem szembesültél még ilyennel.
   Én úgy gondolom ez nem hazugság, vannak boltok hol elismerem, hogy igen ez a ruha szűk, kicsi, nem áll jól (pl. H&M) és vannak boltok ahol abszolút önhibámon kívül (Mango) úgy nézek ki a tükörben mint egy testes lány, holott nem dagadtam meg 2 bolt között, 15 perc alatt...

   Törlés
 4. Jókat mosolyogtam ezen a cikken:) Bár én még ezt a problémát sosem fedeztem fel, nem volt bajom még egyik tükörrel vagy próbafülkével sem. Tisztában vagyok a hiányosságaimmal és a szépséghibáimmal, még akkor is ha az a tükör épp kövérít vagy öregít. Engem mindig az adott ruha érdekel, olyannyira, hogy kb. azt sem venném észre ha atombomba csapna be mellém...Ilyenkor leszáll a köd és eszeveszetten próbálgatok kis fülkében, nagyban, rossz tükörben, jóban, világosban vagy sötétben :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na örülök, a jókedvednek, picit cél volt ez is :)) Ilyen atombombás elérzékenyülést mint Te, főleg H&M-ben szoktam érezni, ott még nem éreztem magam rosszul sosem :)

   Törlés
 5. de jó volna, ha csak a rosszul kialakított próbafülke miatt gondolnám magam daginak :D Jó volt a cikk, tetszett :) Én inkább nem is nézem meg magam addig, amíg fel nem próbáltam a ruhát, nehogy szélütést kapjak :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Óóó hát jó lenne, ha csak ez lenne a gond, átérzem :))

   Törlés
 6. De jól esett ez a poszt! Hát nem csak engem kap el az idegbaj, ha belépek egy ilyen próbafülkébe! :)))
  Amúgy a legjobb, amikor az ember a párjával megy el vásárolni, aki nyilván megnézi a ruhát, te meg a föld alá tudnál bújni szégyenedben, mert sehol a világon nincs annyi narancsbőr a hátsódon, mint abban a rohadt próbafülkében...!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök:) Ugye? Reggel még nem volt ott, a fülkében meg csoportosul :)

   Törlés
 7. Abszolút átérzem. Én sem vagyok egy bomba csaj, de amikor bepréselem magam az egyes üzletek icike picike fülkéibe és a hülye fény hülyén világít, és a hülye tükör hülyén kövérít, akkor zokogni volna néha kedvem. A sok modern, és puccos hülye üzletben még nem jöttek rá, hogy nem menőnek kell lennie a kurta fülkéknek, hanem előnyösnek, és vásárlóbarátnak. Mert nem fogom megvenni a szutykos cuccukat, azért nem, mert a szutykos fülkéjükben idiótán áll rajtam, holott talán nem is, csak úgy tűnik. Mérhetetlenül fel tud engem is cseszni, amikor ilyen fülkékbe botlok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mást nem lehet tenni, csak kerülni az ilyen üzleteket. Vagy ha nagyon kell onnan valami akkor megbirkózni a látvánnyal :)

   Törlés
 8. c und a-ban és a takkoban óriási próbafülkék vannak...mondjuk a méretek is elég nagyok szerintem ezeken a helyeken. Ugyanis nevetséges, hogy 30 évesen a gyerekosztályon kell magamnak ruhát keresni a takkoban (pedig nem vagyok húúú de sovány, átlagos 167 cm....és a gyerek osztályon a 152-es ruha volt rám jó). Én meg ezt érzem cikinek.
  Szóval szerintem meg a tallyban vannak normálisan méretezve a ruhák, ott az s az s...
  Egyébként meg szerintem jócskán megnőttek a konfekcióméretek...régebben tudtam magamnak normális ruhákat venni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Biztos nem értesz egyet, de olyan szerencsés vaaagy! :)
   Inkább legyen Rám valami nagy, mint kicsi, mert abból még mindig be lehet vetetni, vagy ilyesmi. A Tally szerintem amúgy tényleg furcsa, Te is írod, hogy vékonyka és 167 centi magas vagy, valahol az a gyerekméret, itt meg a felnőtt S-es, én csak tiniket láttam Tallyban S-est venni... (hozzáteszem ott is vannak állati jó cuccok, egyik barátnőm is ilyesmi testfelépítésű mint Te, és vett már tutijó dolgokat gyerekosztályon sokkal olcsóbban. Szóval semmi gáz nincs ebben vagy ciki, sőt, sokkal nagyobb terepen és szélesebb körben tudsz szétnézni)

   Törlés
 9. Sziasztok ! :-) Jó kis poszt volt Netti, köszi, felvidámultam !
  A próbafülkék legtöbbje szerintem is horror (155 cm és 50 kg vagyok, szóval inkább kertitörpe kategória, de még nekem is szűknek tűnik némelyik), a világítás pedig... brrrrrr.... egyetértek: + 10 kg, + 10 év... :-))) Minimum. Pedig hetente min. 4x sportolok és még a nyugdíj is messze !
  Ennek ellenére a West Endben található Tezenis üzlet próbahelyiségeitől dobtam le az ékszíjat a legjobban, ahol ócska, rendesen be-nem-húzható függönyökkel választották le a cca. 1 nm2-es, próbafülkének nem nevezhető lukakat. Itt aztán semmilyen világítás nincs, csak az eladótérből beszivárgó fény !!! Így sem a gödröcskéket, sem a ruhát nem látod, de még talán a rúzsodat sem tudod megigazítani, ráadásul az egész olyan benyomást kelt, mintha a kínai piacon próbálnál valamit suttyomban ! :-) Nem is értem, hogy az olasz tulajok hogyan engedhetik meg ezt...
  Az utóbbi időben újítottak fel néhány Intimissimi üzletet, pl. a Camponában található már igazán Európai, a próbafülkék is megújultak. Szerintem nagyon csajszi-barátra sikeredett mind világítás, mind tükör tekintetében (egyébként is imádom őket).
  Marcsi

  VálaszTörlés
 10. Még valami... eszembe jutott, hogy azóta az említett a Tezenis üzletet is felújították és lepakolták a földszinre. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy hosszú-hosszú évekig így működött az üzlet.
  Marcsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na örülök, az örömödnek :) Tezenis-ben nincs nagy tapasztalatom, ott még nem vásároltam sosem, de jó olvasni, hogy fejlődőképesek. Viszont tegnap voltam a Zarában és nem voltak gödröcskéim, szóval lehet, új az izzó :DDD

   Törlés
 11. Egyszer tally-ba felakartam próbálni egy farmert..oda mentem a fülkékhez, be mentem le ültem a székre és olyan rosszul éreztem magam mondom inkább ki jövök, azóta tudom hogy a Tally-ba se fogok járni soha.A H&M-el nekem sincs semmi bajom, meg a Promoddal se.Ezek a kedvenc ruhai boltjaim! A Bershkában Hál Istennek nem sokszor jártam, nővéremnek van onnan egy 34-es gatyája, nekem is 34-es méretem van de az a gatya egyszerűen nem jött rám.Annyira elkeseredtem, de jó olvasni hogy nem vagyok egyedül ezekkel a dolgokkal!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát a Tally Nekem már max. csak kiegészítő fronton játszik, tényleg pirinyó :) Szerintem annyi ilyen dolog van amiről azt hisszük csak minket akaszt ki, és közben a nők nagy része pont így érez. Van még miről írnom legalább ;)

   Törlés
 12. De jó volt olvasni ezt a cikket...meg a kommenteket is :) Tényleg azt hittem én is,hogy ezek a dolgok csak engem akasztanak ki. Az abszolút rémálom nekem is a Tally, én már kiegészítők miatt sem megyek be oda,mert azok is gagyik. Azzal meg végképp nem értek egyet,hogy az xxxs meg xxs meg xs normális méret...nehogy már a 60-70 cm-es csípő legyen a normális felnőtt nők esetében...10 éves kislányoknál igen. Na mindegy. A Tezenis Árkád még borzasztó világítás és minden szempontból. Egyébként a H&M, C&A, (új/felújított) Orsay, Promod és Reserved a legjobbak fülke szempontjából...szerintem :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az a baj, hogy én nem vagyok ezekben a 10 éves kislányra való ruha témában mérvadó, mindig is túl magas voltam, ha csípőben elég lett volna a kisebb hosszban mindig rossz volt, így egy kicsit mindig nagyobbat kellett vennem régebben.
   Orsay-t érzem mostanában rosszabbnak lámpa ügyileg :(
   És mostanában mintha a Zara jobb lenne próbafülke szempontjából. Voltam párszor és nem volt annyira vakítóan fényes. A ruhadarabokat még mindig döbbenet félreszámozottnak érzem...

   Törlés
 13. Egyetértek a cikk írójával.:) Nekem Bershka volt ilyen sokkoló élmény. Katasztrófák azok a tükrök. De ismerőseim is ezt mondták, többek közt egy 34-es méretű lány is. Úgyhogy lehet benne valami.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azóta mióta megszületett a bejegyzés semmit nem változott a helyzet, de már tudom, hogy milyen látvány fogad, egyik másik üzletben, így nem is olyan sokkoló :))

   Törlés

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni rájuk.
Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!