2012. szeptember 3., hétfő

DIY műhely - A kis kúpos szegecses tornacipő születése

Mindig is szerettem átalakítgatni ezt-azt, felújítani a ruháimat, vagy egy kicsit egyedibbé tenni őket, így nem volt nagyon kérdés, hogy most is ezt fogom tenni, ha végre megkaparintom a régóta kinézett kúpos szegecskéimet, mert tudtam, hogy szuper lesz ez a tornacipő velük kombinálva.
Keresgéltem Magyarországon is, de sajnos nem találtam megfelelőt a kissé nyakatekert igényeimnek, így öreg barátomhoz: Ebay-hez fordultam. Hosszas várakozás után végre megérkezett a csomagom, így most hétvégén végre nekiülhettem és megalkothattam ezt a remekművet. Én amúgy sokkal több káromkodásra és idegrohamra számítottam közben, mert nem vagyok a türelem művésznője, nem erről ismernek akik ismernek, de meglepően gyorsan és egyszerűen ment a művelet, bárki elkészítheti.


Lényegében két dologra van szükségünk: 

* tornacipő (ez lehet tetszőlegesen más színű is)
* szegecsek (szintén más színben és formában, kinek mi tetszik)

Én kifejezetten ilyet képzeltem el: nem a klasszikus rombusz alakú szegecsekkel akartam díszíteni, hanem kúpos alakúval. Azt gondoltam amúgy, hogy sima ügy a rendelés, mert mi kell Nekem? Kúpos szegecs. Keresőbe beírni, kiválasztani, kattintani, fizetni és várni. De nem, ez nem volt ilyen egyszerű, mert nem tudom Ti tudtátok-e, de a szegecsek különböző méretekben léteznek, és ha kúpos szegecs szűz vagy, bizony elég nehéz vizualizálni, hogy 8,5 milliméteresre vagy teszem azt 9,5 millisre van szükségünk. Tudom körülményesen hangzik, én meg szeretem bonyolítani az életem, de erre nem árt figyelni, mert sok sok méretben léteznek. Nehogy egy góliát, giga-mega-hiperbrutál nagy karomnyi szegecset kapjunk a szende, 8 milliméteres helyett.;)
A szegecseket INNEN rendeltem, ha beírjátok a keresőbe, hogy studs szegecsmennyország zúdul rátok, mindenféle színben, méretben és formában, csak győzzétek végignézegetni őket;)

Na de térjünk rá a tornacipő elkészítésére, tényleg teljesen egyszerű a dolog. Lényegében csak egy hegyes eszközre van szükségünk, amivel lyukat szúrunk az anyagba, ahová tenni szeretnénk majd a kicsikéket.

kellékek 

Én nem nagyon vacakoltam, véletlenszerű sorrendben rakosgattam fel őket, de aki szeretné bejelölgetheti a helyüket, hogy lássa a mintázatot. Érdemes azért fejben előtte eldönteni, körülbelül mit akarunk kihozni belőle, mert ha már kilyukasztottuk az anyagot, vagy netán közben derül ki, hogy kevesebb a szegecsünk mint amire számítunk nem járunk túl jól.

Ezek a szegecsek egyébként, abban különböznek a klasszikus rombusz alakútól, hogy nem a 4 kis fogacskájuk tartja meg magát az anyagban, hanem van egy alap (ezt kell beilleszteni a kiszúrt lyukba) és lényegében rácsavarozni a szúrós kis végüket. 


Az elején kiszedtem a fűzőt addig a cipőből, hogy jobban elférjek, illetve hozzáférjek. A szegecsek behelyezése után ezt fűzzük vissza, és készen is vagyunk.Mit szóltok? Szegecseltetek már valaha, valamit? Ha nem, szegecselésre fel! 

24 megjegyzés:

 1. Hú én biztos egy sima kis olcsó sportcipővel kezdtem volna, bátor vagy! De nagyon jó lett a végeredmény! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi ;)
   Először azért egy textildarabon próbáltam ki, hogy működik. Aztán mikor láttam, hogy mennyire egyszerű már nem nagyon vacilláltam :)

   Törlés
 2. Én is rendelek holnap, mert már megesz a fene, hogy folyton ilyeneket látok. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na hajrá! :) Annyi mindent fel lehet dobni a kis szegecsekkel, el lehet szórakozgatni rajta :)

   Törlés
  2. Tegnap már rendeltem is 2 félét, mire megjönnek, ki is találom, mi legyen velük. :)

   Törlés
  3. Majd mutasd meg ha kész a mű :) Valami szegecses manikűr? Hmmm? :)

   Törlés
 3. Nagyon jó lett! Kezdek késztetést érezni a szegecselésre! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egy csomó mindenre fel lehet használni, én is imádom :)

   Törlés
 4. Aztaaa. Nagyon szupi lett... rögtön az jutott eszembe, ilyenkor de jó lenne valakit oldalról megrúgni *.*

  Vikii

  VálaszTörlés
 5. Állat lett! A szegecses cuccok nekem is bejönnek :)
  http://evivilaga.blogspot.hu/2012/08/2012-oszi-divat-avagy-eljen-grunge.html
  Én is tervezem, hogy csinálok pár darabot szegecsekkel :)

  VálaszTörlés
 6. Szupi lett!!!! Én is erősen gondolkodom, hogy az egyik sima loaferemet, meg farmemet szegecsekkel fogom feldobni :)!

  VálaszTörlés
 7. nagyon tetszik! Múltkor rendeltél arany szegecseket, én találtam ezüstöt itthon 20darabot még egy régi övről.Azokat leszedegettem és egy topomat kidíszítettem vele!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi :) sajna Nekem már nem volt övem... most rendeltem ugyanezt a fajta kis kúposat csak bronz színben, alig várom, hogy alkothassak, jó móka feldobni a régi hacukáimat :)

   Törlés
 8. Szia azt szeretném kérdezni, hogy mennyibe került az 50-ven szegecs???
  Amúgy nagyon tetszik a cipő én is ilyet akarok csinálni, azért érdekelne, meg hogy hogyan tudok rendelni, mert nemigazán igazodok ki az oldalon :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, úgy emlékszem 1800-2000 Ft környékén volt a kis csomag.
   Ebayről rendeltem, mert ilyen típusút itthon sehol nem találtam; ettől az eladótól rendeltem már többfélét, eddig nem volt gond a rendeléssel, Nála nézz szét! Remélem tudtam segíteni. http://myworld.ebay.com/bigbenworld

   Törlés

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni rájuk.
Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!